Рослинність

Люблю заморожувати буряки на зиму — розповідаю про найкращі способи

Технологія заморозки дозволяє зберегти смакові і корисні якості овочів. Це дуже зручно, якщо вдалося зібрати хороший урожай, наприклад буряків. Відбирають якісні коренеплоди з гладенькою шкіркою без гнилі і пошкоджень. Про соковитості м’якоті свідчить один кореневий відросток. Якщо їх спостерігається кілька штук, це свідчить про жорстку структуру. Такі коренеплоди вибраковують.

Як заморозити буряк

Застосовують різноманітні способи, що дозволяють довше зберегти овочі. Буряк заморожують в різних видах.

Свіжу

Для виконання заморозки цілих коренеплодів відбирають примірники невеликих розмірів. Буряк миють і очищають, обережно обсушують серветкою, загортають у харчову плівку, укладають в такому вигляді в морозильну камеру.

Частіше використовують подрібнені овочі. Нарізати буряк можна у вигляді брусків, соломки, а також кубиками, гуртками або подрібнити за допомогою великої терки. Розкладають на невеликі порційні пакети, які відправляють в заморозку.

Для збереження цілісної структури окремі фрагменти розкладають на тарілку або дошку в один шар. Встановлюють в морозилку. Через 20-24 години перекладають сипучий матеріал в пакет.

У вареному вигляді

Попередньо промиту буряк у шкірці занурюють в каструлю, наповнену прохолодною водою. Рідина повинна приховувати овочі повністю.

Варять після закипання впродовж 40-60 хвилин. Чистять коренеплоди після охолодження. Заморожують цілком або фрагментами.

Як борщову заправку

У зимовий сезон грамотно заморожена овочева суміш значно полегшує приготування перших страв. Для борщової заправки потрібно взяти:

  • буряк соковита – 1,5 кг;
  • зрілі помідори з щільною м’якоттю – 0,5 кг;
  • коренеплоди моркви соковиті – 0,5 кг;
  • цибулини – 0,5 кг;
  • перець болгарський – 0,5 кг;
  • зелень свіжу, часник вводять за смаком.

Готуємо борщову заправку

Алгоритм:

  1. Овочі промивають, протирають паперовою серветкою.
  2. Морква з буряком, цибулею очищають.
  3. Перець звільняють від серцевини з зернами і плодоніжки.
  4. Подрібнюють буряково-морквяні коренеплоди за допомогою великої терки.
  5. Цибулю і помідори без плодоніжок шаткують середніми кубиками.
  6. Перець ріжуть соломкою.

Об’єднують всі овочі з додаванням за бажанням подрібненої зелені і пропущеного через прес часнику. Ретельно перемішують. Фасують порційно по пакетиках. Кладуть в морозилку.

Бурякове пюре

Свіжі бурякові коренеплоди очищають. Шинкують невеликими кубиками, після чого подрібнюють блендером. Вийшло пюре зручніше заморожувати в невеликих силіконових формочках.

Бурякову гичку

Нерідко в рецепт зеленого борщу включають бурякову гичку. При необхідності її нескладно заморозити.

Спочатку продукцію промивають і підсушують на рушник. Потім ріжуть середніми фрагментами. Заморожують в пакетиках порційно.

Потрібно розморожувати

Перед застосуванням подрібнений буряк, заморожену порційно, не потрібно додатково растаивать.

Сирий продукт кладуть у борщ в середині процесу приготування. Якщо варений овоч, то його можна помістити в суп на останньому етапі приготування.

Розморожувати буряк потрібно, якщо вона виступає інгредієнтом вінегрету або салату. Не рекомендується використовувати мікрохвильову піч. Краще всього покласти овочі на ніч в холодильник на нижню полицю. Допускається розморожувати при кімнатних умовах. Не можна повторно поміщати станули овочі в морозилку.

У побутовій морозильній камері буряк зберігається до 10 місяців. Технологія заморозки дозволяє взимку користуватися свіжою овочевою продукцією при приготуванні різних страв і вітамінних салатів.